Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: ΚΑΖΙΝΟ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ‘Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ; Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ*
elliniko_1
Το Σάββατο (15/10) το βράδυ όσοι κι όσες έσπευσαν στοΚΤΕΟ Ελληνικού (εφάπτεται με την πάνω πλευρά του χώρου του πρώην αεροδρομίου) βρέθηκαν αντιμέτωποι με το θέαμα και την οσμή των σκουπιδιών που είχαν εναποθέσει στο χώρο τα μισθωμένα από την Περιφέρεια απορριμματοφόρα.


Τα τελευταία, μάλιστα, προσέγγισαν το ΚΤΕΟ Ελληνικού με τη συνοδεία και την προστασία αστυνομικών δυνάμεων, έχοντας πάρει πρώτα το πράσινο φως από την εισαγγελία.
Χάρη στην επί τόπου παρουσία πολιτών και εκπροσώπων του τύπου μαζεύτηκε και το σχετικό οπτικό υλικό από το οποίο φαίνεται ξεκάθαρα η πρόθεση της Περιφέρειας να δημιουργήσει ένα αυτοσχέδιο, προσωρινό τουλάχιστον, πάρκινγκ απεργοσπαστικών απορριμματοφόρων στο Ελληνικό.
Οι διαψεύσεις του κ. Σγουρού για το θέμα είναι ανάξιες σχολιασμού αφού ο κόσμος έχει μάτια και μπορεί να καταλάβει και από τις σχετικές φωτογραφίες την αξία και τη σχέση με την πραγματικότητα που έχει ηανακοίνωση που εξέδωσε η περιφέρεια.skoupidia_elliniko
Αφού λοιπόν η περιφέρεια λειτουργώντας ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ολοκλήρωσε το έργο της, διαχειριζόμενη τη σχετική κρίση, η κεντρική εξουσία ανέλαβε ξανά δράση στο μείζον θέμα του ξεπουλήματοςτου χώρου του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.
Έτσι, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίουετοιμάζεται να προκηρύξειδιαγωνισμό πρόσκλησηςεκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος για την «αξιοποίηση» του πρώην αεροδρομίου, είδηση που επιβεβαιώνει και ο εντεταλμένος σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, Ανδρέας Ταπραντζής.
Σύμφωνα με τον κ.Ταπραντζή η τελική επιλογή και τοποθέτηση αναδόχου για το έργο της ανάπλασης του Ελληνικού αναμένεται να καθυστερήσει, μιας και όπως και ο ίδιος ομολογεί,  «δεν ξέρουμε τι θέλουμε από αυτό».
Στο βαθμό που ο κ. Ταπραντζής μιλάει εξ’ ονόματος της κυβέρνησης έχει δίκαιο. Το μόνο δεδομένο γύρω από το θέμα του Ελληνικού είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να το εντάξει στο γενικό κύμα ξεπουλήματοςτης δημόσιας περιουσίας, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί στην τρόικα.
Έως ότου, όμως, συμβεί αυτό, επιδίδεται σε ενέργειες πέρα και έξω από κάθε λογική, αφού από τη μία συζητάει με εκπροσώπους του Κατάρ για τη δημιουργία μιας υπερπολυτελούς καζινούπολης, την άλλη θέλει να «αναβαθμίσει» τα ήδη υφιστάμενα στην περιοχή κέντρα κράτησης μεταναστών και την τρίτη ανακαλύπτει τη χρησιμότητα του χώρου ως αυτοσχέδιας χωματερής εκτάκτου ανάγκης.
Την ίδια ώρα, βέβαια, κάτοικοι της περιοχής και των γύρω δήμων, πολίτες και κινήματα που διαβιούν ή δραστηριοποιούνται ευρύτερα στο Λεκανοπέδιο Αττικής αλλά και οι δημοτικές αρχές του Ελληνικού-Αργυρούπολης, του Αλίμου και της Γλυφάδας, όπως και σειρά δημοτικών παρατάξεων έχουν εδώ και καιρό καταλήξει στο τι ζητάνε από το χώρο του Ελληνικού.
Έχουν συμφωνήσει ότι το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, μετατρεπόμενο σε ένα σύγχρονομητροπολιτικό πάρκο, μπορεί να εξασφαλίσει τον αέρα που τόσο έχουν ανάγκη οι κάτοικοι τηςΑττικής όχι μόνο σήμερα αλλά και στο μέλλον.
Έχουν ομοφωνήσει ότι η δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό μπορεί να δώσειαποφασιστικές λύσεις στις διαρκώς επιδεινούμενες περιβαλλοντικές ανισορροπίες που γέννησε και εξακολουθεί να γεννά το μοντέλο ανάπτυξης ακολουθείται στη χώρα μας.
maketa_elliniko_parkoΔημότες, πολίτες, κινήματα, αυτοδιοικητικοί και πολιτικοί φορείς έχουν συνομολογήσει ότι το Ελληνικόμπορεί να αποτελέσει πόλο αντίστασης στανεοφιλελεύθερα σχέδια εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και πρότυπο ενός εναλλακτικού μοντέλου ανάπτυξης υπό την αιγίδα του δημοσίου και προς όφελος των πολιτών.
Έχουν ακόμα συμφωνήσει ότι το πρώην αεροδρόμιο τουΕλληνικού μπορεί να αποτελέσει την περίοδο αυτή τηφωτεινή εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τη γενιά που είναι αυτή τη στιγμή στα πράγματα να παραδίδει στις επόμενες που έρχονται έναν κόσμο χειρότερο από αυτόν που εκείνη παρέλαβε και απόλαυσε.
Γιατί την ώρα που η νέα γενιά βρίσκεται αντιμέτωπη με το ζοφερό μέλλον της απορυθμισμένης αγοράς εργασίας, των μισθών των 400 ευρώ, της ανεργίας, της φτώχειας και του μνημονίου, τομητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό μπορεί, τουλάχιστον, να της εξασφαλίσει έναν χώρο πρασίνου καιψυχαγωγίας όπου τα δύο αγαθά θα προσφέρονται δωρεάν και να αποτελέσει ένα παράδειγμα πραγματικής αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στην υπηρεσία των πολλών και όχι εκποίησής της για τα συμφέροντα των λίγων.
Μάλιστα όλοι όσοι έχουν ομονοήσει ότι αυτό που πρέπει να ζητήσουμε για το Ελληνικό είναι ηδημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου έχουν φροντίσει να αποδείξουν ότι όχι μόνο το θέλουν αλλά και το μπορούν.
Έχουν φροντίσει να απαντήσουν προκαταβολικά στο ερώτημα του κάθε κυρίου Ταπραντζή «που θα βρούμε τα χρήματα».
Έχουν φροντίσει να παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση αξιοποίησης του Ελληνικού με τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, την οποία συνέταξε η ομάδα του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Μετσόβιου υπό τον καθηγητή Ν. Μπελαβίλα.
Μια πρόταση που καταδεικνύει ότι πρόκειται για ένα έργο εφικτό και ικανό να χρηματοδοτηθεί ακόμα και στη σημερινή οικονομική συγκυρία. Ένα έργο οικονομικά βιώσιμο, κοινωνικά χρήσιμο, περιβαλλοντικά αναγκαίο και πολιτικά ενδεικτικό της ανάπτυξης που έχουν ανάγκη οι πολίτες.
Πρόκειται για ένα έργο και μια υπόθεση που έχουν ανάγκη την υποστήριξη όλων μας. Ένα έργο και μια υπόθεση που μπορουν να αμφισβητήσουν στην πράξη τον μνημονιακό, νεοφιλελεύθερο μονόδρομο που προσπαθούν να μας επιβάλλουν οι πολιτικοί και μιντιακοί εκπρόσωποι του ελληνικού και όχι μόνο αστικού κατεστημένου.
Και βέβαια πρόκειται για ένα ακόμα πεδίο συνεννόησης και ανάληψης κοινής δράσης και πρωτοβουλιών από τις δυνάμεις της Αριστεράς στην κατεύθυνση της ευρύτερης συμπαράταξηςτους, προκειμένου η Αριστερά να ανταπεξέλθει στην ιστορική της υποχρέωση να συμβάλει στηνανακοπή της μνημονιακής λαίλαπας και να θέσει τις βάσεις για την προοδευτική ανασυγρότηση της χώρας.
Μια ανασυγκρότηση με επίκεντρο τις πραγματικές αναγκες της κοινωνίας, με σεβασμό στο περιβάλλον και με απώτερο στόχο το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό, όπου έργα όπως η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό θα είναι κεκτημένα και όχι ζητούμενα. 

ΠΗΓΗ ΙΣΚΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου