Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011

Aνοιχτή Επιστολή του Γραμματέα του Κ.Α.Π πρός τις ΣπίθεςΠρος τα μέλη του ΚΑΠ
Aγαπητοί φίλοι και συναγωνιστές,
Κατά γενική ομολογία, το Συνέδριό μας στην Καβάλα ικανοποίησε τη μεγάλη πλειοψηφία των ίδιων των συνέδρων και του συνόλου των μελών των Σπιθών. Φυσικά, δεν ικανοποιήθηκαν όλοι, ορισμένοι ασφαλώς πικράθηκαν γιατί δεν επελέγησαν για τα αξιώματα που θεωρούσαν ικανούς τους εαυτούς τους, άλλοι για κάποιον άλλο λόγο. Φυσικό είναι, δεν υπάρχει κανένα ανθρώπινο έργο που να είναι τέλειο.


 Μην ξεχνάτε ότι μεγάλο μέρος των συναγωνιστών που μπήκαν στις Σπίθες, δεν είχαν προηγούμενη εμπειρία οργανωμένης και πειθαρχημένης πολιτικής δράσης, όσο για την εσωτερική δημοκρατία σε κάθε μορφής κινήσεις, γενικότερα, τη δημοκρατική κουλτούρα στη χώρα παραμένει σε υποτυπώδη επίπεδα. Από τη συνδιάσκεψη, στην οποία είχαμε όλα αυτά τα προβλήματα, μέχρι το συνέδριο, φαίνεται ότι μάθαμε βασικά να λειτουργούμε, κι αυτό δεν είναι μικρό κατόρθωμα, είναι μεγάλη, σημαντική πρόοδος. Αλλά βέβαια, θα πρέπει να προσέξουμε ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα, να μην ξαναρχίσουμε δηλαδή να ασχολούμαστε με τον ίδιο τον εαυτό μας, ξεχνώντας στην πράξη ότι η κίνησή μας δεν συγκροτήθηκε για μας, αλλά για την κοινωνία κι ότι θα λύσει τα προβλήματά της αγωνιζόμενη να λύσει τα προβλήματα της κοινωνίας.
Υπήρξε ένα δυσάρεστο συμβάν εν σχέσει με την καταμέτρηση των ψήφων για το πολιτικό συμβούλιο, όπου φαίνεται να έγινε κάποιο λάθος, με αποτέλεσμα να παραληφθεί ως μη όφειλε μια συναγωνίστρια που θα έπρεπε να έχει εκλεγεί. Δυσάρεστο, αλλά τέτοιου είδους συμβάντα σημειώνονται πολύ συχνά σε κάθε είδους εκλογή. Κάθε ανθρώπινη διαδικασία εμπεριέχει την πιθανότητα ενός λάθους και εγώ προσωπικά έχω συχνά μπερδευτεί μετρώντας τα λεφτά που μου δίνουν. Δεύτερη παρατυπία ακολούθησε το πρώτο λάθος, δηλαδή τα ψηφοδέλτια δεν είχαν φυλαχτεί με τις προϋποθέσεις ασφάλειας που πρέπει να τηρούνται σε τέτοιες περιστάσεις. Αυτό έγινε πρώτον γιατί ουδείς είχε τέτοια εμπειρία, δεύτερο γιατί όλοι ενεργούσαμε σε πνεύμα απόλυτης καλοπιστίας μεταξύ μας, και τρίτο, γιατί οι σύνεδροι ήταν υπό την πίεση της αναχώρησης από την Καβάλα.
Το όλο ζήτημα απεκαλύφθη όταν ένας συναγωνιστής πρότεινε, στο τέλος της πρώτης συνεδρίασης του πολιτικού συμβουλίου και όλοι οι παρόντες δέχθηκαν, να γίνει επανακαταμέτρηση των σταυρών, που έδειξε ότι όντως φάνηκε να έχουν γίνει μερικά λάθη, ένα εκ των οποίων και μόνο είχε συνέπεια, δηλαδή οδηγούσε στην μη εκλογή μιας συναγωνίστριας που πιθανώς έπρεπε να εκλεγεί. Το εύρημα αυτό όπως ήταν φυσικό μας προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια και στην πρόχειρη ανταλλαγή απόψεων διατυπώθηκαν διάφορες προτάσεις για το τι έπρεπε να κάνουμε. Επειδή είχαν προηγηθεί πολλές ώρες συνεδρίασης και είμαστε κατάκοποι, οι περισσότεροι είχαν φύγει ή έπρεπε να φύγουν, αποφασίστηκε να μην πάρουμε καμία απόφαση επί τόπου, να θέσουμε το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, μόνου άλλωστε αρμόδιου να αποφασίσει, αφού προηγηθεί μια ακόμα νέα καταμέτρηση των σταυρών, γιατί είμαστε ήδη τελείως κουρασμένοι και ήταν πιθανό να κάναμε πάλι λάθη. Μου ζητήθηκε από τους υπόλοιπους συναγωνιστές να πάρω και να φυλάξω τα ψηφοδέλτια, τα οποία και έχω πάντα στην κατοχή μου.
Αντιδρώντας στην κατάσταση αυτή, το πρωί της επόμενης μέρας, ένας συναγωνιστής που θεώρησε ότι θίγεται προσωπικά, αντί να κάνει το φυσιολογικό, να πάρει τηλέφωνο τον Γραμματέα ή να απευθυνθεί στη Γραμματεία για να μάθει καταρχήν υπεύθυνα τι έχει γίνει, αποφάσισε, χωρίς να έχει επίσημη πληροφόρηση και χωρίς, υποθέτω, να προλάβει και ο ίδιος να καλοσκεφθεί το θέμα, να στείλει μια επιστολή διαμαρτυρίας σε όλες τις Σπίθες, από την Κρήτη μέχρι την Καβάλα, διατυπώνοντας βαρείς υπαινιγμούς, ωσάν ένα οπωσδήποτε δυσάρεστο και ατυχές περιστατικό να αποδεικνύει κάποια μορφή πολιτικής συνωμοσίας με Κύριος Οίδε ποιους σκοπούς.
Είναι σεβαστή και σκόπιμη η δημοκρατική ευαισθησία όλων των συναγωνιστών. Αλλά παν μέτρον άριστον. Αν κάποιος έχει όντως συγκεκριμένο στοιχείο που να δικαιολογεί υπόνοια ότι κάποιοι οργάνωσαν όντως κάποια συνωμοσία, τον παρακαλούμε, προτού αρχίσει αορίστως να απευθύνεται στη μισή Ελλάδα, να έρθει να το καταθέσει στην επόμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ή να το στείλει γραπτώς και συγκεκριμένα. Eιρήσθω εν παρόδω, η διάχυτη “παραφροσύνη” στην κοινωνία, στο κρατικό και πολιτικό σύστημα της Ελλάδας είναι, κατά τη γνώμη μου, βασικό όπλο των αντιπάλων μας για να διαλύσουν τη χώρα μας και να την εμποδίσουν να αντιδράσει ικανοποιητικά στην επίθεση που δέχεται και μέχρι τώρα το πέτυχαν. Για να αντισταθούμε πρέπει να ελέγξουμε πρώτα από όλα εμείς οι ίδιοι τη συμπεριφορά μας, τις αντιδράσεις, τον λογικό χαρακτήρα των πράξεών μας.
Aλλωστε ποιό σκοπό μπορεί να είχε μια συνωμοσία; Είτε την εκλογή ή μη εκλογή μιας συναγωνίστριας στο πολιτικό συμβούλιο, αλλά μια τέτοια εκλογή δεν θα μπορούσε να μεταβάλλει την πολιτική ισορροπία ενός πολύ αντιπροσωπευτικού οργάνου από 21 μέλη, είτε να μας διασύρει ως κίνημα, ότι δεν σεβόμαστε τις δημοκρατικές διαδικασίες και να μας οδηγήσει σε ατέρμονες εσωτερικές διαμάχες. Αν όμως είναι αυτός ο σκοπός της συνωμοσίας, ας μην την ενισχύουμε άθελά μας. Σύμφωνοι, να αντιμετωπίσουμε με πάσα αυστηρότητα και σοβαρότητα τις παρατυπίες και να δούμε, από δω και πέρα, τι θα κάνουμε με το θέμα. Αλλά συναγωνιστές έλεος. Ζούμε σε μια χώρα που απειλείται με βιβλική καταστροφή εντός εβδομάδων ή μηνών. Σας παρακαλώ θερμά, χωρίς να υποτιμώ ή να αποδοκιμάζω την ευαισθησία ουδενός, να στραφούμε άμεσα στον αγώνα, με όλα τα μέσα, για την αποτροπή ψήφισης της Δανειακής Σύμβασης και τη συγκρότηση του ευρύτερου μετώπου πάλης, που έχει προτείνει ο Μίκης Θεοδωράκης. Μην ξεχνάτε ότι δεν ξέρουμε τι μας περιμένει και τι θα συμβεί. Μέχρι τώρα παλεύαμε για την ανατροπή μιας πολιτικής, αλλά είναι το κράτος και η χώρα που καταρρέουν υπό το βάρος αυτής της πολιτικής κι όταν φτάσει, κατά τρόπο, μορφή και σε χρόνο που δεν μπορούμε να προβλέψουμε από τώρα, η στιγμή της έκρηξης ή της τελικής κατάρρευσης, δεν θα χρειαστεί πιθανώς μόνο η άσκηση αντιπολίτευσης, θα χρειαστεί η ελληνική κοινωνία, καθόλου προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο, να εξασφαλίσει τις πιο στοιχειώδεις προϋποθέσεις επιβίωσης. Δεν είναι δυνατό, σε μια τέτοια κατάσταση, να καταναλώνουμε όλη μας την ενέργεια συζητώντας για το αν έγινε ένα λάθος σε μια καταμέτρηση σταυρών.
Σας υπενθυμίζω με την ευκαιρία και για να έχουμε μια καλύτερη κατανόηση του ταχύτατα μεταβαλλόμενου και διεθνώς περιβάλλοντος στο οποίο θα κληθούμε να δράσουμε, ότι όλη η Ευρώπη μπαίνει σταδιακά σε κρίση ανάλογη με αυτή της Ελλάδας, η παγκόσμια οικονομία απειλείται με κρίση σοβαρότερη του 1929, η Μέση Ανατολή φλέγεται, με κίνδυνο νέο Αρμαγεδώνα, με πιθανή χρήση τακτικών ατομικών όπλων και εμπλοκή της Ρωσίας, οι σχέσεις της οποίας με τις ΗΠΑ βρίσκονται ένα βήμα πριν από την πλήρη επιστροφή στον ψυχρό πόλεμο. Ποτέ δεν ήταν τόσο μεγάλος τα τελευταία χρόνια ο κίνδυνος ενός ταυτόχρονου κοινωνικού και στρατιωτικού ολοκαυτώματος.
Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μπορούν να συνδυασθούν με την Ελλάδα κατά τρόπους που επίσης δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το Ισραήλ του Νετανιάχου, μιας από τις πιο σκοτεινές μορφές των πιο ακραίων κύκλων της χώρας του, παίζει ουσιώδη παρασκηνιακό ρόλο και στην υπόθεση του Μνημονίου και στην “τηλεκατέυθυνση” της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της Ελλάδας και της Κύπρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παπαδήμος δεν μίλησε τηλεφωνικά με τον Ομπάμα, μίλησε όμως με τον Νετανιάχου, ενώ τις ευλογίες του ζήτησε, όπως φαίνεται, πριν αναλάβει ενδεχομένως την πρωθυπουργία και ο κ. Σαμαράς, επισκεπτόμενος το Ισραήλ και όχι τις ΗΠΑ. Ελπίζει κανείς ότι ο αγώνας των λαών και μαζί με αυτόν και ο δικός μας θα μπορέσει να ανακόψει τις τυχοδιωκτικές τάσεις που προετοιμάζουν αυτές τις καταστροφές.
Σε ότι αφορά τώρα το συγκεκριμένο θέμα που ανέκυψε θα προτείνω στην επόμενη συνεδρίαση της Γραμματείας να καταμετρηθούν εκ νέου τα ψηφοδέλτια με τη δέουσα νηφαλιότητα και προσοχή και να παραπεμφθεί το ζήτημα στην επόμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, όπου να κληθούν να συμμετάσχουν ή να μας στείλουν τη γνώμη τους, αν δεν μπορούν να είναι παρόντες, οι εμπλεκόμενοι συναγωνιστές και τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής. Προσωπικά νομίζω ότι το ζήτημα μπορεί να λήξει επί αμφιβολίας με τη συμμετοχή ενός ακόμα συναγωνιστή στο Συμβούλιο. Αλλά φυσικά πάσα άποψη δεκτή. ‘Oποιος θέλει ας προτείνει μια καλύτερη λύση, παίρνοντας υπόψι του την ανάγκη σεβασμού μέχρι κεραίας των δημοκρατικών τύπων, παίρνοντας όμως υπόψιν του και την ανάγκη να προχωρήσει τη δράση της η κίνησή μας, που δεν είναι μια κίνηση για τον εαυτό της και για τα μέλη της, αλλά μια κίνηση για την Ελλάδα.
Αντί επίσης να επιδιδόμαστε σε ανταλλαγή κατηγοριών ας μας στείλετε, όσοι έχετε, τις προτάσεις σας για το τι πρέπει να γίνει (και τις κατηγορίες σας αν θέλετε, όμως συγκεκριμένες, σαφείς και τεκμηριωμένες). ‘Eχουμε ένα Πολιτικό Συμβούλιο που έχει ήδη ανακηρυχθεί και το οποίο είναι το μόνο αρμόδιο να αποφασίσει. ‘Oποιος θέλει, ας έλθει στη συνεδρίαση να πει την άποψή του, ας πάρουμε μια απόφαση κι ας συνεχίσουμε χωρίς άλλη ενασχόληση. Ας συγκρατήσουμε την ανάγκη να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη δράση μας, να τηρούμε καλύτερα και αυστηρότερα και τους τύπους, γιατί έχουν κι αυτοί τη σημασία τους, να πειθαρχούμε καλύτερα τους εαυτούς μας. Ας στρέψουμε την προσοχή, τη σκέψη και την ενέργειά μας στα ουσιώδη.
Με συναγωνιστικούς χαιρετισμούς
Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος
14 Δεκεμβρίου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου